Wat is een crisis?
Een crisis is een acuut onveilige situatie. Die veroorzaakt kan zijn door eigen gedrag, het gevolg is van opvoeding of door serieuze problemen in het gezin.
In een crisis loopt de spanning zo hoog op dat er nare kunnen dingen gebeuren. Denk daarbij aan geestelijke of lichamelijke mishandeling, verwaarlozing, seksueel misbruik, psychoses of dreigende zelfdoding.
Voor bovenstaande situaties waarin sprake is, of lijkt te zijn, van een acuut onveilige situatie als gevolg van huiselijk geweld of kindermishandeling, staat de Crisisdienst 24/7 paraat. Wij zijn via het nummer 088 800 6200 dag en nacht bereikbaar voor zowel burgers als professionals om acute crisissituaties te doorbreken.
Dat doen wij door op korte termijn te beoordelen wat er voor nodig is om de directe veiligheid voor kinderen of gezinsleden te verbeteren. In eerste instantie door aan de telefoon vragen te stellen en te adviseren, maar waar nodig ook door binnen twee uur ter plekke aanwezig te zijn. Elke melding vraagt een andere reactie of actie van de Crisisdienst VT, maar we reageren altijd snel, zorgvuldig en veilig.
Professionals, zoals Sociaal Wijkteams, huisartsen, hulpverleningsinstanties, scholen en politie, kunnen ook altijd bellen voor advies. Zij kunnen rekenen op ondersteuning, telefonisch of in een persoonlijk gesprek. Medewerkers van de Crisisdienst VT weten waar op te letten bij crises waarbij kinderen of jongeren betrokken zijn. Zij kunnen meedenken bij het opstellen van veiligheids- en stappenplannen, advies geven als u zorgen heeft over iemand in uw omgeving, met u meedenken als u hulp zou willen, maar niet weet hoe te organiseren.
U kunt bellen naar 088 800 6200 of mailen naar CrisisdienstVT@veiligthuis-ken.nl.
De hulp van de Crisisdienst VT is kortdurend. Nadat een situatie direct veilig gesteld is, dragen wij over aan één van de regioteams van Veilig Thuis of bestaande danwel nieuw in te zetten hulpverlening. Daarbij kunt u denken aan ambulante spoedzorg, crisisopvang en blijfplaatsing.