‘Meldcode on Tour’ in het najaar, georganiseerd door de regiogemeenten
De regiogemeenten Kennemerland organiseren een ‘Meldcode on Tour’ in samenwerking met VTK, om meer bekendheid aan de verbeterde Meldcode te geven en helder te zijn (vanuit samenwerking met elkaar) over de onderlinge rollen en de verwachtingen naar elkaar. >>Lees verder over de Meldcode on Tour en hoe aan te melden
Alle burgers, jong en oud, van onze regio verdienen het in veiligheid op te groeien en mee te doen aan de samenleving. Als deze veiligheid er niet is, leidt dat tot (grote) schade aan de burgers die het betreft. Om huiselijk geweld en kindermishandeling de aandacht te geven die het verdient, hebben VNG en VWS
het landelijke meerjarenprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’ ontwikkeld, voor de periode 2019 tot 2021. Doel van dit programma is het geven van een impuls aan het zoveel mogelijk wegnemen van knelpunten en belemmeringen in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Een van de instrumenten om geweld eerder en beter in beeld te krijgen, waardoor sneller gehandeld kan worden, is de verbeterde Meldcode. Professionals in de zorg, justitie, onderwijs, kinderopvang, welzijn en jeugdhulp werken vanaf 1 januari 2019 met deze verbeterde Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling.
Tijdens de bijeenkomsten ‘Meldcode on Tour’ gaan we in op de verbeterde Meldcode, de nieuwe Radar- en monitorfunctie van VTK en staan we via casuïstiekbespreking stils bij de verschillende rollen en verantwoordelijkheden.
Meldcode
Wat is er veranderd? Op landelijk niveau zijn twee maatregelen afgesproken die van invloed zijn op de rol en samenwerking van VTK in de keten én op de formatie en werkwijze van VTK zelf; het gebruik van een afwegingskader in stap 4 en 5 van de Meldcode en de Radarfunctie die bij VTK is belegd.
De verwachting is dat de aanscherping van de Meldcode leidt tot een toename van het aantal adviesvragen en wellicht ook van het aantal meldingen bij VTK.
In 2018 hebben beroepsgroepen en sectoren die onder de werking van de Meldcode vallen een eigen afwegingskader opgesteld. Daarin is vastgelegd dat wanneer er sprake is van structurele of acute problematiek, professionals verplicht zijn signalen of vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling te melden bij VTK, ook wanneer zij zelf hulp in kunnen schakelen of ervan op de hoogte zijn dat VTK al een melding over betrokkenen heeft.
Radarfunctie
Per 1 januari 2019 is VTK ook belast met de Radarfunctie. De Radarfunctie omvat de mogelijkheid voor VTK en partners om signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling te kunnen combineren met informatie van andere Veilig Thuis-organisaties en met informatie van de vrouwenopvang, de Reclassering en de Raad voor de Kinderbescherming.
Onderdeel van de Radarfunctie is ook dat VTK zicht op veiligheid houdt door het monitoren van casuïstiek. Verwacht wordt dat deze monitoring intensiever zal zijn en een structureel karakter zal hebben.