Doel Crisisdienst Veilig Thuis
De Crisisdienst VT houdt zich bezig met crisissituaties waarin sprake is, of lijkt te zijn, van een acuut onveilige situatie als gevolg van huiselijk geweld of kindermishandeling. Doel van ons werk is het doorbreken van die acute crisissituaties, het direct veilig stellen van de situatie en toeleiding naar de juiste vorm van zorg, behandeling of hulpverlening. We kunnen snel de juiste zorg bieden en kunnen u als professional van adequaat advies voorzien.
Wanneer komen wij in actie
Wij komen in actie in situaties waarin de fysieke, sociale en psychische gesteldheid van kinderen of gezinsleden plotseling ernstig ontregeld raakt. De Crisisdienst VT pakt dan snel en adequaat de hulpvraag op. Wij hebben de kennis en expertise in huis voor het handelen in acute situaties, we zijn goed bekend met regionale instanties en partners en hebben een breed netwerk. Als dat nodig is kunnen we top-teen onderzoeken inzetten en screenen voor blijfplaatsingen.
Om doelgericht en effectief te kunnen handelen maakt de Crisisdienst VT onderscheid tussen veiligheid op korte termijn (directe veiligheid) en veiligheid op de lange termijn (stabiele veiligheid). Een crisis is in tijd beperkt en daarom zal de hulp in crisissituaties ook steeds kortdurend zijn: gedurende enkele weken wordt intensief hulp verleend. Dit doen wij niet zelf. Wij zorgen wel voor een goede overdracht naar de organisatie die deze hulp gaat verlenen. Onze kracht is direct de juiste afspraken maken en vervolgens de juiste hulp inzetten. Stabiele veiligheid ontstaat wanneer de Crisisdienst VT en vervolgens ketenpartners met tussenpozen meerdere malen beoordelen dat de veiligheid in het systeem goed genoeg is, dat wil zeggen op de veiligheidsschaal een 7 krijgt.
Adviseren
U kunt altijd bellen voor advies. U kunt rekenen op onze hulp, telefonisch of in een persoonlijk gesprek. We weten waar je op moet letten bij crises waarbij kinderen of jongeren, maar ook ouderen betrokken zijn. Wij kunnen meedenken bij het opstellen van veiligheids- en stappenplannen, advies geven als u zorgen heeft over iemand in uw omgeving, met u meedenken als u hulp zou willen, maar niet weet hoe te organiseren.
We zijn er voor Sociaal Wijkteams, huisartsen, hulpverleningsinstanties, scholen en politie.
Tijdelijk huisverboden
De Crisisdienst VT voert ook tijdelijk huisverboden uit. Wij onderhouden contact met de achterblijvers én met de uithuisgeplaatste, en zorgen ervoor dat alle gezinsleden een hulpaanbod wordt gedaan. De hulpverlening die tijdens een huisverbod is gestart, wordt na afloop van dit huisverbod voorgezet. Doel is dat uithuisgeplaatste en achterblijvers na tien dagen weer samen verder kunnen. Ook monitort de Crisisdienst VT gedurende een jaar na het aflopen van het tijdelijk huisverbod de situatie om na te gaan of het (huiselijk) geweld is afgenomen.